علائم و درمان بیماری واریس پا

رگ‌های واریسی پا چه هستند؟

ورید یک رگ خونیست که خون کم اکسیژن را از بدن به سمت قلب حمل میکند. وجود هموگلوبین فاقد اکسیژن در خون، ورید آن را تیره میکند. ورید‌ها بخشی از سیستم گردش خون هستند، که خون را به قلب باز میگردانند. در مقابل، شریان رگی است که خون اکسیژن دار از قلب را به کل بدن حمل میکند. ما در این مقاله قصد داریم بهترین راه درمان واریس پا را به شما معرفی کنیم.

رگ‌های واریسی، رگ‌های متورمی هستند که در زیر پوست قرار گرفته‌اند و می‌توان آن‌ها را دید و یا حس کرد. این رگ‌ها در پاها ایجاد می‌شوند. در این بیماری حداقل ۱ نفر از هر ۴ نفر را مبتلا میکند و در زنان بیشتر شایع است و با افزایش سن نیز احتملا ابتلا به آن بیشتر می‌گردد.

رگ‌های واریسی با اینکه می‌توانند ظاهر ناخوشایندی داشته باشند، اما در بیشتر افراد درد واریس پا باعث مختل شدن زندگی نرمال آن‌ها شده، اگر علائم این بیماری را داشته باشید، روش‌های مختلفی می‌توانند به بهتر شدن ظاهر و احساس درد پاهای شما کمک کنند.

انواع واریس پا

رگ‌های واریسی بسته به قطر و میزان تورم و ناحیه درگیر طبقه‌بندی می‌شوند:

  • رگهای عنکبوتی (واریس عنکبوتی)
  • واریس طنابی بزرگ
  • واریس طنابی کوچک
  • واریس شاخه‌ای

برای تشخیص رگ‌های واریسی نیاز به معاینه و بررسی‌های دقیق مانند سونوگرافی داپلر وریدی و یا ونوگرافی وجود دارد.

چه زمانی باید بدنبال از بین بردن واریس پا باشیم؟

در حالیکه اکثر رگ‌های وریدی خطری برای سلامت عمومی بیمار محسوب نمیشوند، اما در برخی مواقع این رگ‌ها میتوانند باعث بروز مشکلاتی شوند که دیگر درمان آن اجتناب ناپذیر شود. اگر مبتلا به واریس هستید و هرکدام از علائم زیر را تجربه کردید، باید به پزشک مراجعه کنید:

  • تورم ناگهانی پا
  • قرمزی و گرمی اطراف رگ‌ها
  • تغییر در ضخامت یا رنگ پوست
  • خونریزی از رگ‌ها و اطراف آن‌ها
  • برآمدگی‌های تُرد بر روی پا
  • زخمهای باز

درمان واریس پا در خانه

طب سنتی و دارو‌ها ی خانگی میتوانند در درمان واریس مفید باشند. مصرف موارد زیر به کاهش رگهای واریسی کمک میکنند:

  • سرکه سیب
  • روغن زیتون
  • فلفل هندی
  • سیر
  • جعفری

بهترین راه از بین بردن واریس پا

جوراب تنگ واریس اولین پیشنهاد است برای کنترل واریس پا، اما در صورت‌عدم موفقیت سایر روش‌ها به کار گرفته می‌شود. برای درمان واریس راه‌های درمانی وجود دارد که عبارتند از:

  • درمان واریس با لیزر evla
  • اسکلروتراپی
  • روش‌های کاتتر با استفاده از فرکانس رادیویی یا انرژی لیزر
  • فلبکتومی آمبلیوپاتی
  • انعقاد بالا و تخلیه رگ
  • جراحی ورید آندوسکوپی

فاکتورهایی که احتمال ابتلا بیماری واریس را بالا می‌برد

۱. ابتلا به واریس با تغییرات هورمونی

تغییراتی مانند بارداری و یائسگی. طبق مطالعات زنان به علت تأثیرات هورمونی، بیشتر از مردان در معرض ابتلا به واریس هستند. دانشمندان بر این عقیده‌اند، که هورمون‌های غالب زنان باعث رها شدن مکرر رگ‌ها شده و احتمال نشت خون را، مخصوصاً در ایام بارداری، بلوغ، مصرف قرص‌های ضد بارداری یا در ایام نزدیک به یائسگی افزایش می‌دهد. زنان باردار همچنین مقدار زیادی خون برای پشتیبانی از جنین در حال رشد تولید می‌کنند، به همین دلیل در ایام بارداری برای نیروی جاذبه و فشار کودک غلبه کنند، احتمال نشت خون در پاها یا نزدیک به شکم آن‌ها بیشتر است.

۲.افزایش وزن و ابتلا به واریس پا

هنگامی که وزن شخص افزایش مییابد، اگر التهاب بدن وی افزایش یابد، امکان کُند شدن جریان خون وجود دارد، به علاوه وقتی وزن شخص افزایش مییابد ورید‌ها برای رساندن خون به سرتاسر بدن، تحت فشار بیشتری قرار میگیرند.

۳. اختلالات ساختاری یا ژنتیک

جنسیت و عوامل زنتیکی در ابتلا به واریس بسیار تاثیرگذار هستند. همانطور که می‌دانید ابتلا به واریس در زنان شایع‌تر است نسبت به مردان.

۴. وریدهای ملتهب یا لخته‌های خونی داخل ورید

جراحت‌های وریدی، بیماری قلبی یا وجود مانعی در رگ که مانع از جریان طبیعی خون شود.

درمان با جوراب واریس

این جورابها بگونه‌ای طراحی شده‌اند که خون را به سمت بالا هدایت می‌کنند. استفاده از این موارد می‌تواند به تسکین علایمی همچون تورم و سفتی کمک کند و جریان خون را در اندام تحتانی بهبود ببخشد. به یاد داشته باشید که استفاده از جورابها ی مخصوص واریس کمکی به از بین رفتن واریس نخواهد کرد. این موارد تنها برای تسکین درد مورد استفاده قرار میگیرد.

درمان واریس پا با اسکلروتراپی

در این روش که با کمک سونوگرافی انجام می‌گیرد، مایع (اسکلروسانت) در داخل رگ گرفتار واریس تزریق می‌شود که باعث تخریب جداره رگ می‌گردد. رگ تخریب شده به مرور زمان توسط بدن جذب و حذف میشود. این روش برای درمان رگ‌های کوچک‌تر مناسب است.

مویرگ‌های قرمز و بنفش و آبی رنگ نازک نزدیک سطح پوست برای سلامتی مشکل آفرین نیستند اما از نظر ظاهری امکان دارد، موجب ناراحتی و کاهش اعتماد بنفس فرد شوند. اسکلروتراپی و روش لیزر سطحی از روش‌های مورد استفاده در درمان واریس خفیف یا رگ‌های عنکبوتی است. معمولا هر دو این روش‌ها نیاز به چند جلسه مراجعه دارد. برای اثر بخشی بهتر، از حالت فوم یا کف به جای مایع استفاده میشود که درواقع مخلوطی از گاز و مایع اسکلروسانت است.

جلوگیری از واریس پا

رگ‌های واریسی ظاهر ناخوشایندی دارند و ممکن است تا حدی برای شما آزاردهنده باشند که دیگر نخواهید شلوارک یا دامن مورد علاقه خود را بپوشید. این شرایط همچنین می‌تواند بسیار دردناک باشد. رگ‌های واریسی ممکن است موجب بروز زخم، اولسرهای پوستی و لخته‌های خونی شوند.

این مسئله به این معناست تا زمانی که رگ‌های واریسی دارید، در معرض خطر درد و ناراحتی مربوط به آن‌ها قرار دارید. اگر در حال حاضر از مشکلات مربوط به رگ‌های واریسی رنج می‌برید، اولین قدم مراجعه به پزشک است. او می‌تواند به شما در انتخاب بهترین مسیر درمانی کمک کند.

علت ابتلا به رگ های واریسی چیست؟

رگ‌ها خون را به قلب حمل می‌کنند. تمام رگ‌ها یک دریچه‌ی یک طرفه دارند که به هدایت جریان خون به طرف قلب کمک می‌کند. یک درب ورودی گردان را در نظر بگیرید. حالا تصور کنید اگر این درب گردان از حرکت باز بماند چه اتفاقی می‌افتد. همین موضوع در مورد رگ‌های واریسی نیز اتفاق می‌افتد.

زمانی که این دریچه آسیب می‌بیند، خون در رگهای شما جمع می‌شود و موجب التهاب و ناراحتی می‌شود. رگ‌های واریسی طناب مانند هستند و ممکن است آبی یا قرمز رنگ باشند. این رگ‌ها حتی می‌توانند پوست شما را برجسته کنند. احتمال ظاهر شدن این رگ‌ها در پشت و جلوی ساق پا، قسمت داخلی پا و روی ران‌ها شایع‌تر است.

ترفند‌هایی برای جلوگیری از واریس پا

۱. به طور منظم ورزش کنید.

عضلات پای شما بزرگترین متحدان بدن هستند. چرا؟ آن‌ها به رگ‌های شما کمک می‌کنند خون را به قلب برسانند. این قابلیت بسیار مفید است زیرا عضلات در مقابل نیروی گرانش عمل می‌کنند. هرگونه ورزش پا نیز به جلوگیری از ظاهر شدن رگ‌های واریسی جدید کمک می‌کند.

۲. اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را کاهش دهید.

اگر اضافه وزن دارید یا چاق هستید، فشار بیشتری به رگهای خود وارد می‌کنید. کاهش وزن می‌تواند از تشکیل رگ‌های واریسی جدید جلوگیری کند. کاهش وزن به جز کمک به جلوگیری از رگهای واریسی مزایای زیادی دیگری نیز دارد و به کاهش احتمال بیماری قلبی، سکته و دیابت نوع ۲ کمک می‌کند.

۳. از ایستادن یا نشستن طولانی مدت خودداری کنید.

امروزه کارمندان اداری بیشتر در معرض ابتلا به رگ‌های واریسی یا تشدید آن‌ها هستند. به یاد داشته باشید که حداقل هر نیم ساعت یکبار باید استراحت کنید، بایستید و مقداری راه بروید. این کار عضلات پا را وادار می‌کند خون را به سمت قلب حرکت دهند. اگر شغل شما مستلزم ایستادن‌های طولانی مدت است، سعی کنید برنامه ریزی کنید و مدت زمان کوتاهی را استراحت کنید.

۴. لباس‌های تنگ نپوشید.

این کار فشار زیادی به پاهایتان وارد می‌کند و باعث بدتر شدن رگ‌های واریسی می‌شود.

۵. پاهای خود را بالا نگه دارید.

در صورت امکان، پای خود را روی صندلی قرار دهید تا خون بتواند به طرف قلب برگردد. اگر شما در شغل خود به مدت طولانی می‌نشینید یا می‌ایستید این موضوع اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند.

۶. جوراب شلواری بپوشید.

پوشیدن جوراب شلوای یک اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از تشکیل رگ‌های واریسی است. این جوراب‌ها مانند جوراب‌های فشاری، فشار زیادی اعمال نمی‌کنند اما برای بسیاری از افراد مبتلا به رگ‌های واریسی مفید هستند.

۷. جلوگیری از واریس پا با جوراب فشاری

شما می‌توانید این جوراب‌ها را بدون نسخه تهیه کنید یا از پزشک بخواهید یک جوراب فشاری قوی برای شما تجویز کند. فشار روی مچ و ساق پا به برگشتن خون به قلب کمک می‌کند.

آیا من در خطر ابتلا به رگ‌های واریسی پا قرار دارم؟

۱. سابقهٔ خانوادگی

اگر مادر شما رگ‌های واریسی داشته است، شما نیز بیشتر مستعد ابتلا به آن هستید. نیمی از افرادی که رگ‌های واریسی دارند، دارای سابقهٔ خانوادگی هستند.

۲. سن

با بالارفتن سن ممکن است دریچه‌های رگ‌های شما به خوبی وقتی که جوانتر بودید عمل نکنند. این یک عامل خطر دیگر برای رگ‌های واریسی است.

۳. جنسیت

تغییرات هورمونی در زنان در کنار مصرف قرص‌های ضدبارداری می‌تواند احتمال ابتلا به رگ‌های واریسی را افزایش دهد.

۴. بارداری

جنین در حال رشد فقط به مثانهٔ شما فشار وارد نمی‌کند، بلکه رگ‌های پاهایتان را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. خوشبختانه در این مورد رگ‌های واریسی معمولاً ظرف ۳ تا ۱۲ ماه بعد از زایمان بهبود پیدا می‌کنند.

۵. اضافه وزن زیاد یا چاقی

این اضافه وزن فشار زیادی به رگ‌ها وارد می‌کند و منجر به افزایش احتمال خطر می‌شود.

۶. ایستادن یا نشستن طولانی مدت

کارمندان اداری که به مدت طولانی در یک وضعیت می‌نشینند، رگ‌ها را وادار می‌کنند که سخت‌تر کار کنند و این امر احتمال ابتلا به رگ‌های واریسی را افزایش می‌دهد.

۷. لخته‌های خونی در گذشته

هرگونه آسیب یا ضربه به پاها یا رگها در گذشته می‌تواند رگها را ضعیف کند و احتمال ابتلا به رگهای واریسی را افزایش دهد.

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.